Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği
23 EYLÜL 2024
Yazı Boyutu - 14 +

Trabzon’da yılın ahisi, kalfası ve çırağı ödüllerini aldı

23.09.2024, TRABZON, TESOB- Trabzon’da 37’nci Ahilik kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında 2024 yılının ahisi, kalfası ve çırağı düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

23 – 29 Eylül arasında düzenlenen 37’nci Ahilik Haftası etkinlikleri Trabzon’da Uzunsokak’ta Mehter Takımı eşliğinde yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkında gerçekleştirilen törenlere ise Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahittin Murat Yakın, Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, Ticaret İl Müdürü Kasım Tiryaki, İl Müftüsü Selami Aydın, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, TESOB yönetim kurulu üyeleri, esnaf ve sanatkâr odası başkanları, önceki yıllarda Türkiye ve Trabzon çapında ödül almış ahiler, kalfalar ve çıraklar ile diğer ilgililer katıldı.

KARA: AHİLİK TOPLUMA KILAVUZ OLMUŞ, DEVLETİN TEMELLERİNİ SAĞLAM TUTMUŞTUR

Atatürk Anıtına çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından konuşma yapan TESOB Başkanı Metin Kara, “Konuşmamın başında Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen sel felaketinden etkilenen esnaf ve sanatkarlarımıza, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akıl, ahlak, bilim, çalışma, adalet ve emniyet ilkeleri üzerine kurulmuş olan Ahilik, insanların her yönden yetişmesini sağlayan mesleki bir ahlak mektebidir. Anadolu’da temelleri atılan Ahilik; birçok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur. Dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi eşit gören, kendisinden önce etrafındakileri düşünen ve kollayan, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, insanlara barış ve huzur içinde, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. İşte bu anlayış ile büyük bir imparatorluğun temelleri atılmış ve Osmanlı’nın Cihan Devleti olarak yüzyıllar boyunca ayakta kalması sağlanmıştır.”

“TRABZON ESNAF VE SANATKARININ DÜRÜSTLÜĞÜ HER DÖNEM ÖDÜLLENDİRİLMİŞTİR”

Başkan Kara, İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı konumundaki Trabzon’un tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzlerce yıl Trabzon’da Ahilik prensiplerine uyulmuş, devletin verdiği narhların dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyle ki Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa, Çarşı Camisini Trabzon esnafının bu dürüstlüğünü mükâfatlandırmak için inşa ettirmiştir. Trabzon’da ticari hayatın eskiden ne kadar zengin ve çeşitli olduğunu bugün hala kullanılan semt, çarşı ve sokak isimlerinden de anlamak mümkündür. Bakırcılar, Kazancılar, Semerciler, Kuyumcular, Kunduracılar, Sandıkçılar, Sipahiler, Mumhane, Tabakhane, Çömlekçi ve benzeri mahalleler, tarih boyunca şehirdeki esnaf ve sanatkarların da dağıldığı bölgeleri de bizlere anlatmaktadır. Esnaf ve tüccarların faaliyetlerini sürdürdüğü Taşhan, Alacahan, Vakıfhan, Bedesten gibi hanlar da bugün hala ayakta ve ticari hayatın içindedir.”

“BU YIL BİR KEZ DAHA BÜYÜK GURUR YAŞADIK TÜRKİYE ÇAPINDA İKİ BÜYÜK ÖDÜL KAZANDIK”

Başkan Kara, Trabzon’daki esnaf ve sanatkarların son yıllarda Türkiye çapında büyük ödüller kazandığını vurgulayarak, “2024 yılında da bir terzi çırağı olan Gülhanım Başaran kızımız, Türkiye’de Yılın Çırağı seçilmiştir. Ödülünü 28 Eylül Cumartesi günü Kırşehir’de devlet büyüklerimizin elinden alacaktır. Ayrıca Trabzon’da Yılın Ahisi seçtiğimiz 79 yaşındaki ahşap oyma ustası Yaşar Ercin ağabeyimize de yine Kırşehir’de Bakanlık tarafından Ahi Esnafı Beratı tevdi edilecektir. Böylece Trabzon esnaf ve sanatkarı, son 8 yılda Türkiye çapında 7 büyük ödül kazanarak, Trabzon’un gerçek bir esnaf ve sanatkâr şehri olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Burada belirtmek istediğim bir diğer konu da Trabzon’un son 8 yılda aldığı 7 ödülden 4’ünün kadın esnaf ve sanatkârlarımıza ait olmasıdır. Karadeniz kadınının ekonomik ve sosyal hayatta ne kadar etkin olduğunun bir göstergesi olan bu durumu da dikkatlerinize sunmak istiyorum. Bu başarının kazanılmasında emeği geçen herkesi bir kez daha canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

KAYA: AHİLİK TOPLUMUMUZUN KADİM KÜLTÜRÜDÜR

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Emeğini ve alın terini sanata, zanaata dönüştüren değerli esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını gönülden tebrik ediyorum. Ahilik sadece bir ticari faaliyet değil toplumumuzun çok önemli bir dinamiği ve kadim kültürüdür. Tarih boyunca Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük devletlerimizin kuruluşunda büyük katkıları olan önemli bir teşkilattır. Bir kültür hazinesi olan Ahilik, hoşgörü, dayanışma, kardeşlik ve güzel ahlak gibi değerlerin toplumumuzu şekillendirmesinde önemli bir rol oynamıştır. Son 8 yılda 7 büyük ödül alan Trabzonlu esnaf ve sanatkarları tebrik ediyorum. Trabzon'un Ahi şehri olduğunu bir kez daha ortaya koymuşlardır” dedi.

GENÇ: AHİLİKTEN GELEN TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZLE ŞU ANDA MAZLUM MİLLETLERİN YANINDAYIZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise Ahiliğin sadece mesleki bir yapı olmadığını vurgulayarak, “Toplumumuzun her kesimine hitap eden, üretimden tüketime, ticaretten sanayiye kadar geniş bir alanda bizlere rehberlik eden bir anlayıştır. Esasında aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Ahilik ismi ile de müsemma kardeş demek. Ahilik mesleki dayanışmayı ve iş ahlakını teşvik eden, aynı zamanda manevi değerlerimizi de yücelten, toplumsal huzuru ve refahı amaçlayan bir sistemdir. Sadece ticari manada mal alışverişini önemseyen önceleyen bir iş değildir. Sadece mesleki değil ahlaki değerlerin de titizlikle aktarıldığı bu yapı ferdin mesleki gelişiminin yanı sıra bir insan olarak da olgunlaşmasını sağlayan bir yapıdır. İşte bu değerler yüzyıllardır toplumumuzu bir arada tutmuş hem dayanışma hem de yardımlaşma kültürümüzü de yaşatmıştır. Tarihimizden aldığımız güçle dünyanın her yanında mazlumun yanında olan bir milletiz. Şu anda mazlum milletlerin yanında olmamız da Ahiliği tanımlarken ortaya koyduğumuz kardeşlikle ilgili bir olgudur. Son 8 yılda 7 büyük ödül alan Metin Kara Başkanım ve ekibini de kutluyorum” ifadesini kullandı.

YILDIRIM: TOPLUM OLARAK EN ÖNEMLİ HARCIMIZ ESNAF TEŞKİLATIMIZDIR

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise konuşmasında Ahiliğim başlangıç itibariyle yardımlaşma – dayanışma ruhunu taşıyan, Anadolu birliğini ve toplumsal düzeni kuran yapısı ile çok yönlü bir kurum olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“13. yüzyılda Türk-İslâm tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan, sosyal, iktisadî ve siyasî hayatımızda önemli bir yer tutan Ahilik Teşkilatı, aynı zamanda Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Hiç şüphe yok ki; Arapça ‘Kardeşlik’ anlamına gelen Ahi sözcüğünü, teşkilatın adı olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Bu teşkilat; iş ve ticaret hayatı içerisinde yer alanları, doğruluk, güvenilirlik, cömertlik, tevazu gibi temel prensipler şemsiyesi altında birleştirmiştir. Ahilik Teşkilatı, ahlâkın ticaret hayatında vazgeçilmez olduğunu mensuplarına her daim telkin etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasında ve yüzyıllarca hüküm sürmesinde Ahilik Teşkilatı çok önemli bir paya sahip olmuştur. Bugün de necip milletimiz, aynı anlayış ve felsefeyi sürdürmektedir. Dolayısıyla bizlerin de toplum olarak en önemli mayamız, en önemli harcımız yine esnaf teşkilatımızdır. Her geçen yılla birlikte eriştiğimiz Ahilik Haftası’nda esnafımızın sorunlarının azaldığı, toplum içerisindeki saygın konumlarının daha da yükseldiği, ekonomik durumlarının daha da iyi olduğu, tüm şartlarının da belli bir düzeyin üzerine çıktığını görme temennisi içindeyiz.”

YILIN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Törende daha sonra Trabzon’da 2024 Yılının Ahisi seçilen ahşap oyma ustası Yaşar Ercin’e, Yılın Kalfası seçilen hasır işlemecisi Temel Atakan Kılıç’a ve Yılın Çırağı seçilen terzi Gülhanım Başaran’a ödülleri Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve TESOB Başkanı Metin Kara tarafından verildi. Ayrıca Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşan Sivrikaya, Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Yazıcı ve Mim Organizasyon’a Ahilik Kültür Haftası etkinliklerine katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

ŞET KUŞATMA TÖRENİ CANLANDIRILDI

37’nci Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Ahilik’te büyük önem taşıyan ve kalfalıktan ustalığa geçişin canlandırıldığı Şet Kuşatma töreni temsili olarak sahneye koyuldu. Ardından İl Müftüsü Selami Aydın tarafından dua edildi.

AHİLİK PİLAVI İKRAM EDİLDİ

Törenin son bölümünde geleneksel Ahilik Pilavı dağıtımı yapıldı. Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz ile TESOB Başkanı Metin Kara, kazanların başına geçerek vatandaşlara pilav ikram etti.

VALİ YILDIRIM VE BAŞKAN KARA’YI ZİYARET ETTİLER

Bu arada tören öncesinde Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve TESOB Başkanı Metin Kara’yı makamlarında ziyaret etti.


Haber Video

Haber Galerisi

Konum
Telefon