Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği
01 EYLÜL 2024
Yazı Boyutu - 14 +

Trabzon’da 2024 yılının Ahisi, Kalfası ve Çırağı belirlendi

01.09.2024, TRABZON, TESOB – Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) tarafından belirlenen ve Valilik bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonuna sunulan adaylar arasından yapılan seçimde; Trabzon’da 2024 yılının Ahisi ahşap oyma ustası 79 yaşındaki Yaşar Ercin, 2024 yılının kalfası hasır işlemeci Temel Atakan Kılıç, 2024 yılının çırağı ise terzi Gülhanım Başaran olarak belirlendi.



YILIN AHİSİ: AHŞAP OYMA USTASI YAŞAR ERCİN

Trabzon’da 2024 yılının Ahisi olarak seçilen 79 yaşındaki Yaşar Ercin, Akçaabat ilçesindeki babasının atölyesinde çocuk yaşlarda mesleğine başladı. Ağabeyi ve kardeşiyle aile mesleği olan marangozluğa gönül veren Yaşar Ercin, yıllar içinde özellikle camilerin ahşap oymaları konusunda uzmanlaştı. Bölgede birçok caminin minber, mihrap, vaaz kürsüsü ve kapıları başta olmak üzere birçok bölümünün ahşap oyma işlerini yapan Yaşar Ercin, “Çocukluk yıllarımda kardeşlerimle birlikte babamızın mesleğine gönül verdik. Yanımızda 15’ten fazla marangoz yetişti, kendi işyerlerini açtı. Günümüzde en büyük sorun mesleğimizi aktaracak yeni çıraklar, kalfalar bulamamak. Elimizden geldiğince işimizin başında olmaya, dükkanımızı açık tutmaya, yeni eserler üretmeye çalışıyoruz” dedi.


YILIN KALFASI: HASIR İŞLEMECİSİ TEMEL ATAKAN KILIÇ

Trabzon’da 2024 yılının kalfası seçilen 17 yaşındaki Temel Atakan Kılıç, aile dostlarının tavsiyesi üzerine başladığı hasır işlemeciliğinde kendini geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Trabzon Çıraklık Eğitim Merkezi son sınıfında eğitim gören ve aynı zamanda kuyumcu atölyesinde çalışan Temel Atakan Kılıç, “Elimin bu sanata yatkın olduğu ve istikbalinin açık olduğunu düşündüğüm için bu mesleğe girdim. Örücüden gelen hasırları çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra satışa hazır hale getiriyoruz. Hedefim ileride kendim gibi gençleri yetiştirmek ve kendi iş yerime sahip olmak” ifadesini kullandı.


YILIN ÇIRAĞI: TERZİ GÜLHANIM BAŞARAN

Trabzon’da 2024 yılının çırağı seçilen 15 yaşındaki Gülhanım Başaran, Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezinde Terzilik ve Moda Tasarımı Bölümünde eğitimini sürdürüyor. Küçük yaşlardan beri bebek kıyafetleri dikimine merakı olduğunu ve bu yönde ilerlemek istediğini belirten Gülhanım Başaran, “Şu anda ustamın yanında çalışıyorum. Ütü, pantolon paçası yapımı, etek – elbise boyu, tadilat işleri yapıyorum. Ustam Kenan Bey sayesinde kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Kendi atölyemi açarak insanlara daha iyi hizmet sunabilmeyi hedefliyorum” diye konuştu.

KARA: MESLEĞİNE KATKI VEREN HER ESNAFIMIZI YÜREKTEN KUTLUYORUM

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, Trabzon’da yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilenlere kutlayarak, “Eylül ayında yapılacak Ahilik Haftası kutlamalarında protokolümüzle birlikte kendilerine ödüllerini takdim edeceğiz. Mesleklerini şevkle sürdürdükleri, üretime katkı verdikleri için kendilerini kutluyorum” dedi.


Haber Galerisi

Konum
Telefon