Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği
02 KASIM 2023
Yazı Boyutu - 14 +

TESOB’un Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor Projesinin açılış toplantısı yapıldı

02.11.2023, TRABZON, TESOB- Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı aracılığıyla finanse edilen, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (TESOB) Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) ortaklığıyla uyguladığı ve ahşap hediyelik eşya üretiminde Trabzon’un payını artırmayı hedefleyen Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor Projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

TESOB Başkanı Metin Kara, “Projemizle yüzde 70’i Çin, yüzde 20’si Türkiye’nin diğer şehirlerinden getirilen hediyelik eşya üretiminde Trabzon’un payını artırmayı hedeflemekteyiz. Projemiz kapsamında ne eğitimde ne istihdamda olan 15 kadın, 15 erkek, 5 engelli gencimizin sektörde istihdamını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise “TESOB’un gençlerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini arttırmak ve girişimci olabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturduğu bu projeyi gençlerimiz ve ülkemiz açısından fevkalade önemli buluyorum” ifadesini kullandı.

AÇILIŞ TOPLANTISINA BÜYÜK İLGİ

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından Mobilyacı İş Adamları Derneği ortaklığıyla uygulanan ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı aracılığıyla finanse edilen Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor projesinin açılış toplantısı geniş bir katılımla yapıldı.

Toplantıya Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Yomra Kaymakamı Muhammet Öztabak, TESOB Başkanı Metin Kara, MOBİAD Başkanı Vedat Muhçu, İŞKUR İl Müdürü Servet Kaba, SGK İl Müdürü Erdem Akbay, Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, KOSGEB Trabzon İl Müdürü Muhammet Mustafa Kurt, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, İYİ Parti İl Başkanı Fatma Başkan, Halk Bankası Bölge Koordinatörü Ömür Batur, TESOB yönetim kurulu üyeleri, esnaf ve sanatkâr odası başkanları, kursiyer adayları ve diğer ilgililer katıldı.

KARA: PROJELERİMİZLE ŞEHRİMİZE DEĞER KATMAYI AMAÇLIYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan TESOB Başkanı Metin Kara, “Büyük bir coşku ve gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünü bir kez daha kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu toprakların binlerce yıldır vatan olarak kalması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak 2011 yılında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurumumuz bünyesinde Proje Ofisimizi oluşturduk. O günden bugüne kadar ulusal ve uluslararası kapsamda fon desteği sağlayan birçok kuruma proje sunduk ve birçok projeyi de başarıyla uyguladık. Projelerimizle şehrimizin üretimine, istihdamına, katma değerine; başta turizm olmak üzere çeşitli sektörlerine katkı vermeye çalıştık. Projelerimizi belirlediğimiz sorunların kısmi olarak çözümü dahilinde bir strateji planı çerçevesinde gerçekleştirdik. Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Geliştirilmesi projesinde 5 bin 600 şoför esnafımıza halkla ilişkiler, mesleki yabancı dil, turizm konularında çeşitli eğitimler verdik. Bu projemiz Türkiye’ye örnek oldu ve birçok ilde uygulanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Göç Örgütü Hibe desteğiyle hayata geçirdiğimiz Hizmette Sınır Yok projesinde Suriye, İran, Irak, Eritre’den gelen ve şehrimizde ikamet izni bulunan 30 kişiye aşçı yardımcılığı ve servis alanında mesleki ve teknik eğitimler verdik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı hibe desteğiyle hayata geçirdiğimiz Her Yeteneğin Farkındayız projesiyle Karadeniz Özel Eğitim Engelliler İş Okulu’nda eğitim gören 30 kursiyerimize CNC makinesi üzerinden eğitimler verildi ve mobilya sektöründe istihdam imkanlarını artırdık. Söz konusu atölye halen okulumuzda aktif olarak hizmet vermekte, çıkan ürünler turistlere sunulmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi tarafından finanse edilen Turisti Kazanan Geleceği Kazanır projesi kapsamında 20 erkek ve 20 kadın kursiyerimize servis ve ön büro alanlarında eğitimler verildi ve staj imkânı sağlandı. Malta’da yabancı dil eğitimi de alan kursiyerlerimiz halen sektörde istihdam edilmektedir. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirdiğimiz Gençlerimiz Dijital Pazarlama Eğitimi İle İş Hayatına Atılıyor projemiz kapsamında 30 kursiyere online satış yöntemleri ve dijital mecralarda satış ve pazarlama konularında 21 farklı konuda eğitimler verildi. Bu projemizdeki kursiyerlerimizin de birçoğu girişimci oldu veya profesyonel olarak çalışıyor. Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Birliği olarak turizm sektörü başta olmak üzere birçok alanda proje çalışmalarımız devam etmektedir.”

“HEDEFİMİZ HEDİYELİK EŞYA ÜRETİMİNDE TRABZON’UN PAYINI ARTIRMAKTIR”

TESOB Başkanı Metin Kara, açılış törenini gerçekleştirdikleri Gençlerimiz CNC Tezgahı ile İş Hayatına Atılıyor projesiyle de şehirdeki önemli bir eksiği gidermeyi amaçladıklarını vurgulayarak, “Bu projemizle yüzde 70’i Çin, yüzde 20’si Türkiye’nin diğer şehirlerinden getirilen hediyelik eşya üretiminde Trabzon’un payını artırmayı hedeflemekteyiz. Projemiz kapsamında ne eğitimde ne istihdamda olan 15 kadın, 15 erkek, 5 engelli gencimizin sektörde istihdamını sağlamayı amaçlıyoruz. Projemizin hazırlanmasında emeği geçen başta Eğitim Müdürümüz Erhan Eroğlu olmak üzere tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kursiyerlerimize ve eğitmenlerimize başarılar diliyorum. Eğitim için salon tahsis eden KTÜ Rektörü Prof. DR. Hamdullah Çuvalcı hocamıza şükranlarımı sunuyorum. Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak şehrimizin üretimine, istihdamına katkı sunacak projeler üretmeye devam edeceğiz. Projemizin açılış toplantısına katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

EROĞLU PROJENİN SUNUMUNU YAPTI

TESOB Başkanı Metin Kara’nın konuşmasının ardından TESOB Eğitim Müdürü ve Proje Uzmanı Erhan Eroğlu, katılımcılara projenin detaylarıyla ilgili geniş kapsamlı bir sunum yaptı.

MUHCU: İSTİHDAM ARTIRICI TÜM PROJELERE DEĞER VERİYORUZ

Mobilyacı İş Adamları Derneği Başkanı Vedat Muhçu da konuşmasında derneğe 70 civarında firmanın üye olduğunu ifade ederek, “Tüm firmalarımızın nitelikli elemana ihtiyacı vardır. TESOB ile ortak olduğumuz bu projenin eğitimleri sonunda kursiyerlerimizin işe girişlerine destek olacağız. MOBİAD olarak istihdamı artırıcı tüm projelere değer veriyoruz, gençlerin bu projelerle iş hayatına atılmasını destekliyoruz. Bu projenin bölgemizdeki diğer istihdam projelerine örnek olmasını diliyoruz” dedi.

KABA: TESOB UYGULADIĞI PROJELERLE İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR

İŞKUR Trabzon İl Müdürü Servet Kaba da Trabzon’da gençlerde işsizlik oranının gerilediğine işaret ederek, “İş Müdürlüğümüzde iş arayan olarak kayıtlı olanların yüzde 7’sini ne istihdamda ne eğitimde olan gençler oluşturmaktadır. TÜİK7in 2023 Ağustos ayında açıkladığı iş gücü verilerine göre gençlerdeki işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2’ye gerilemiş durumdadır. İş Gücü Piyasası verilerine göre Ağustos 2023 işsizlik oranı 9,2. Bu iki rakam karşılaştırıldığı zaman gençlerdeki işsizlik oranını biraz daha yüksek düzeyde olduğu görülüyor. Özellikle gençlerin iş gücü piyasasına uyarlanması, beklentilerine ve şartlarına göre işe yerleştirilmeleri konusunda devletimizin somut çalışmaları vardır. İş Başı Eğitim Programları, İlave İstihdam Programları, SGK kapsamında alınan işçilerin SGK teşvikleri ve özellikle ne eğitimde ne istihdamda olanları yönelik teşvikler bu başlıkların öneli hususlarını oluşturmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda 15 – 24 yaş arası gençlerin işsizlik oranı yüzde 18’den yüzde 17,2’ye gerilemiştir. Ne Eğitimde ne istihdamda olan kişilere yönelik 3 proje uygulanmaktadır Trabzon’da. Bu projelerin genç istihdamı konusunda yüksek katkısı olacağına inanıyorum. TESOB yıllardır uyguladığı başarılı projelerle istihdama yüksek katkı sağlamaktadır. Özellikle bu projeyi İŞKUR olarak önemsiyor ve tüm imkanlarımızla destekliyoruz” dedi.

ÇUVALCI: TESOB’UN PROJESİ HEDEFİ 12’DEN VURAN BİR ÇALIŞMA

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, makine mühendisi olarak CNC tezgahlarının önemini iyi bildiğini belirterek, “Piyasada CNC Tezgâhı operatörlerine büyük ihtiyaç var. Bu proje de gerçekten çok güzel kurgulanmış. Elimize çok projeler geliyor ama TESOB’un projesi gerçekten hedefi 12’den vurmuş. Turizm sektöründe insanlar hediye almak istiyor. Güzel bir proje ve inşallah iyi sonuçları olacak” diye konuştu.

AYDIN: HER KURUM VE KURULUŞU TURİZMİ DESTEKLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPMALIDIR

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, doğru planlama yapıldığında doğru çözümler için yola çıkıldığında Trabzon’da çözülmeyecek hiçbir sorun olmadığını vurgulayarak, “Turizm sektöründen ilimizin en büyük payı elde edebilmesi için her kurum kuruluşun destekleyici çalışmalar yapması takdire şayan bir durumdur. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından uygulanan ve proje ortaklığını Mobilyacı İşadamları Derneği’nin gerçekleştirdiği geleceğe ışık tutacak, girişimci sayısını ve istihdam edilebilirliği arttıracak, ilimize gelen turistlerin ilimize daha fazla döviz bırakmasına katkı sağlayacak Gençler CNC Tezgahı İle İş Hayatına Atılıyor adlı projenin açılış toplantısının ve ilerleyen zamanda planlanan tüm faaliyetlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum ve esnaf sanatkar camiasını tebrik ediyorum. Projenin gidişatı ile ilgili üzerimize düşen bir görev olduğunda her zaman destekleyicisi olacağımızı da burada sizlerin huzurunda söylemek istiyorum. Burada çok kıymetli kursiyer adaylarımızı görüyorum, inşallah bugün gözlerindeki bu ışık projenin bitiş tarihi olan 31 Haziran 2024 tarihinde istihdam ile taçlanmış olur.

VALİ YILDIRIM: TESOB’UN PROJESİNİ GENÇLERİMİZ VE ÜLKEMİZ ADINA FEVKALADE ÖNEMLİ BULUYORUM

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, gençlerimizin meslek seçiminde, çağdaş ülkelerin yaptığı gibi okul öncesinden başlayarak lise sonuna kadar devam eden süreçte kişisel kabiliyetlere göre yönlendirme yapılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Gelişmiş ülkeler arasında yer almak ve onların da üzerine çıkmayı hedefleyen ülkemizin elindeki en önemli kaynak, kuşkusuz genç ve dinamik nüfus yapısıdır, insan gücüdür. Bu güç dünyanın çoğu ülkesi tarafından gıpta ile bakılan çok önemli bir güçtür. Ülkemizin, genç insan gücünü iyi kullanarak gelişmiş ülkeler ile rekabet edebilmesi mümkündür. Günümüzde, öğrencileri bir mesleğe hazırlamak, çalışma hayatı ile okullar arasındaki ilişkileri güçlendirmek eğitimin önemli görevlerinden biri haline gelmiştir. Bu itibarla gençlerimizin okul çağında iken kendini bir meslekte yetiştirememesi ve okul bittikten sonra vasıfsız bir genç olarak hayatına devam etmesi ülkemiz için çok büyük bir kayıp olacaktır. Bu münasebetle Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ne Eğitimde Ne İstihdamda (NEET) olan gençlerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini arttırmak ve girişimci olabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturduğu bu projeyi gençlerimiz ve ülkemiz açısından fevkalade önemli buluyorum. Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor adlı bu projenin birçok gencimize yeni kapılar açacağını düşünüyorum. Özellikle sanayisi gelişmiş ülkelerde mesleğe yönlendirme görevini resmî kurumlar üstlenmiştir. Bu bakımdan mesleğe yönlendirme, ülkelerin eğitim sistemleriyle ve resmi-özel kurumlarıyla da sıkı bir ilişki içindedir. Bu kapsamda bu projeyi, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin üzerine düşen bir görevi yerine getirmesi olarak görüyor ve memnuniyetle karşılıyorum.”

Vali Yıldırım, gençliğin meslek sahibi olmasının artık bir memleket meselesi olduğunu da vurgulayarak, “Gençlerin toplumsal olarak milletlerin ve devletlerin en önemli toplum tabakasına karşılık geldiği açıktır. Bu sebeple bireysel ve toplumsal ilerlemenin temeli gençlik ve gençlerdir. Gençlik dönemini bilgi ve hikmetle dolduran bir kişinin, geleceğini garanti altına aldığı; gençliğini kazanan bir toplumun da istikbalini kazandığı rahatlıkla söylenebilir. Dolayısıyla gençlerimize yapacağımız yatırım en değerli ve en önemli yatırımdır. Bu vesile ile gençlerimizin geleceği için çok verimli olacağını düşündüğüm bu projede emeği olan tüm paydaşlara öncelikle gençlerimiz adına teşekkür ediyor, yine gençlerimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor projesinin açılış toplantısı protokol üyeleri ve katılımcıların günün anısına fotoğraf çekimiyle sona erdi.

NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLAN 35 GENÇ MESLEK SAHİBİ OLACAK

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Proje Başvuru sahibi ve Mobilyacı İşadamları Derneği’nin Eş Başvuru Sahibi olduğu Gençler CNC Tezgahı İle İş Hayatına Atılıyor projesinin 12 ay süreceği ve 344 bin euro bütçeli olduğu belirtildi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ne Eğitimde Ne İstihdamda (NEET) olan gençlerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini arttırmak ve girişimci olabilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan proje kapsamında Trabzon’da 15 kadın, 15 erkek ve 5 engelli birey olmak üzere (15 – 29) yaş arasındaki toplam 35 NEET’in makine teknolojileri alanında istihdam edilebilirliğini arttırmak ve girişimci olabilmelerini sağlamanın amaçlandığı vurgulandı.

Haber Video

Haber Galerisi

Konum
Telefon