Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği
16 EYLÜL 2019
Yazı Boyutu - 14 +

Trabzon'da Ahilik coşkusu

16.09.2019, TRABZON, TESOB – Trabzon'da 32'nci Ahilik Haftası kutlamaları çeşitli etkinliklerle başladı. Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağına ödülleri Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve TESOB Başkanı Metin Kara tarafından takdim edildi.

Ahilik Haftası kutlamaları Uzunsokak'tan 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'na kadar yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde düzenlenen yürüyüşte vatandaşlara ve esnafa Ahilik Nasihati dağıtıldı.

Meydanda yapılan törenlere ise Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, protokol üyeleri, esnaf ve sanatkâr odası başkanları ve vatandaşlar katıldı. Törenin başlangıcında TESOB Başkanı Metin Kara'nın Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

KARA: AHİLİK ANADOLU HALKININ KILAVUZU OLMUŞTUR

TESOB Başkanı Metin Kara, törende yaptığı konuşmada, tarih alanına çıkışlarından bugüne dek varlıklarını sürdüren en köklü uluslardan olan Türklerin bilim, edebiyat, sanat, ekonomi, sosyal ve askeri alanlarda örnek eserler bıraktıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

'Anadolu topraklarında Türk kültürünün yoğurup şekillendirdiği kimi gelenekler, birçok alanda, bugünün ve yarının iş ve sosyal ilişkilerine de ışık tutabilecek düzeydedir. Ahi, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların iş teşkilatı manasını taşır. Ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardım severliğin uyumlu bir birleşimi olarak bu birlik bugünkü Esnaf ve Sanatkârlar teşkilatının temelini oluşturur. Anadolu'da temelleri atılan Ahilik; birçok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur. Dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi eşit gören, kendisinden önce etrafındakileri düşünen ve kollayan, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, insanlara barış ve huzur içinde, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. İşte bu anlayış ile büyük bir imparatorluğun temelleri atılmış ve Osmanlı'nın Cihan Devleti olarak yüzyıllar boyunca ayakta kalması sağlanmıştır.'

Ahilik Teşkilatı'nın Anadolu kurucusu olan Ahi Evran-i Veli Hazretleri'nin hayatı hakkında katılımcılara bilgi veren Başkan Kara, şunları söyledi:

'İpekyolu'nun Karadeniz'e açılan kapısı konumundaki Trabzon, tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Yüzlerce yıl Trabzon'da Ahilik prensiplerine uyulmuş, devletin verdiği narhların dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyle ki Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa, Çarşı Camisini Trabzon esnafının bu dürüstlüğünü mükâfatlandırmak için inşa ettirmiştir. Ahilik kısacası insanların her yönde yetişmesini sağlayan mesleki bir Ahlak Mektebi'dir.'

'TÜRKİYE'DE YILIN KALFASI TRABZON'DAN SEÇİLDİ'

Başkan Kara, her yıl Kırşehir Ahi Evran Külliyesi'nde Ahilik Haftası kutlama törenlerinde Türkiye'nin Ahisi, Kalfası ve Çırağının ödül aldığını belirterek, 'Dünyanın en eski şehirlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Trabzon, hepinizin bildiği gibi iki yıl üst üste Türkiye'nin Ahisi'ni çıkararak, esnaf ve sanatkârlarımıza büyük gurur yaşatmıştır. 2016 yılında terzilik yapan Emine Coşkuner ablamız Türkiye'de Yılın Ahisi seçilmiş ve ödülünü Kırşehir'de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden almıştı. 2017 yılında da kıyık ustası Ali Saraç ağabeyimiz, yine Türkiye'de Yılın Ahisi seçilerek Kırşehir'de ödülünü Başbakanımız Binali Yıldırım'dan almıştı. Gururla belirtmek istiyorum ki, bu yıl da Çarşıbaşı'nda keşan dokumacılığı yapan Ayşe Saka kardeşimiz Türkiye'de Yılın Kalfası seçilmiş ve Trabzon esnaf ve sanatkârına bir kez daha büyük bir gurur yaşatmıştır. Ayşe Saka, ödülünü 21 Eylül'de Kırşehir'de düzenlenecek törenlerde yine devlet büyüklerimizin elinden alacaktır' dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada belirtmek istediğim bir diğer konu da, Trabzon'un son 4 yılda aldığı 3 ödülden ikisinin kadın esnaf ve sanatkârlarımıza ait olmasıdır. Karadeniz kadınının ekonomik ve sosyal hayatta ne kadar etkin olduğunun bir göstergesi olan bu durumu da dikkatlerinize sunmak istiyorum. Biraz önce bahsettiğim ve Ahilik Teşkilatı ile eş zamanlı olarak Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin eşi Fatıma Bacı tarafından kurulan Anadolu Kadınlar Birliği'nin, Anadolu'nun birliğine, dirliğine, sosyal ve ekonomik kalkınmasına büyük katkı verdiği aşikârdır. Kadınlarımızın günümüzde de bu rollerini artırarak sürdürmeleri en büyük dileğimizdir'.

TESOB Başkanı Metin Kara sözlerini, 'Her şartta devletinin ve milletinin yanında olan, ülkesinin kalkınması ve ilerlemesi için üretmeye ve çalışmaya devam eden tüm esnaf ve sanatkârlarımızın bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum' diyerek noktaladı.

VALİ USTAOĞLU: AHİLİK TEŞKİLATI BİRLİK VE DAYANIŞMA RUHUNUN EN SOMUT ÖRNEĞİDİR

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, Ahilik teşkilatının milletimizin yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun en somut örneklerinden birisi olduğunu ifade ederek, 'Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu'da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir' dedi.

YILIN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Törende daha sonra Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TESOB Başkanı Metin Kara ve ilgili oda başkanları tarafından Yılın Ahisi Sürmene'den kemençe ustası Hasan Sancak'a, Trabzon'da ve Türkiye'de Yılın Kalfası Çarşıbaşı'ndan keşan dokumacısı Ayşe Saka'ya ve Yılın Çırağı marangoz Ali Yılmaz'a ödülleri verildi.

ŞED KUŞANMA TÖRENİ CANLANDIRILDI

Törenin son bölümünde Ahilikte önemli törenlerden biri olan, çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa geçişi sağlayan Şed Kuşanma töreni canlandırıldı. Şed Kuşanma törenini canlandıran Trabzon Büyükşehir Tiyatrosu protokol üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.


Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara etli pilav ve ayran ikramı gerçekleştirildi. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve TESOB Başkanı Metin Kara, vatandaşlara pilav dağıttı. Ayrıca Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü ve Pastacılar, Tatlıcılar Odası tarafından vatandaşlara lokma ikramında da bulunuldu.

Haber Galerisi

Konum
Telefon