Turisti Kazanan Geleceği Kazanır Projesi’ne muhteşem kapanış

24.02.2017, TRABZON, TESOB – Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nce yürütülen Turisti Kazanan Geleceği Kazanır Projesi’nin kapanışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı törenle yapıldı. Bakan Soylu, Trabzon’un Körfez ülkeleri kaynaklı artan turizm potansiyelinin nitelikli eleman ihtiyacını daha çok ortaya çıkardığını belirterek, “Bu açıdan bakıldığında TESOB’un projesi çok olumlu. Atılan adım doğru bir adımdır. Gidilen yol doğru bir yoldur” dedi.

Turisti Kazanan Geleceği Kazanır Projesi kapanış törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar. Muhammet Balta ve Salih Cora, kaymakamlar, il müdürleri, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, yönetim kurulu üyeleri, esnaf odaları başkanları ve yöneticileri, kursiyerler ve aileleri katıldı.

BAŞKAN KARA: HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI
TESOB Başkanı Metin Kara, projelerine her zaman destek veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“1 Mart 2016’da başlayan ve bugün kapanışını yaptığımız, 40 kursiyerimizin katıldığı  Turisti Kazanan Geleceği Kazanır Projesi’nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük önem verdiği istihdam seferberliği noktasında bölge ekonomisine ve istihdamına büyük katkı vereceğine inanıyoruz. Devlet, özel sektör ve yerel yönetimlerin el ele vermesi durumunda aşılamayacak engel kalmaz. Aş ve iş derdini çözemediğimiz yerde huzur ve güven ortamı sağlanamaz. İşsizliğin düşmesi bir kişiye veya kuruma bağlı bir durum değil. Taşın altına herkes elini sokmalı. TESOB olarak biz de bu noktada sorumlu davranıyor, yaptığımız proje çalışmalarıyla gençlerimize istihdam alanı yaratıyoruz. Turisti kazanan geleceği kazanır projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerimizin bölgemizde ve ilimizde turizm sektörüne büyük katkılar sağlayacaklarına inanıyorum. Bu proje ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde turizm sektöründe görev yapan nitelikli personel sayısını artırmayı, bölgede turizmin kalitesini yükseltmeyi, genç istihdamı desteklemeyi ve işsizlik oranını azaltmayı amaçlıyoruz. Her geçen gün kendimizi yenilemek ve çağa ayak uydurmak zorundayız. Turizm potansiyelinden azami ölçüde yararlanabilmemiz için mutlak suretle hizmet kalitesini artırmak, müşteri beklentilerini üst düzeyde tutarak sektörden daha fazla pay almaya odaklanmalıyız.”


“TARİFE KONUSUNDAKİ AKSAKLIKLARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ”

Başkan Kara, TESOB olarak turizm sezonunun yaklaştığı günlerde denetimlerini sıklaştırdıklarını da belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Tarifesi olmayan esnaflarımızı uyarıyoruz. Tarife konusuna özellikle büyük önem veriyoruz. 14 Kasım 2016-10 Şubat 2017 tarihleri arasında 5 ilçede denetimlerimizi tamamladık. Bu ilçelerde 2 bin 171 işyerinden sadece bin 29 işyerinin tarifesi olduğunu tespit ettik. Tarife almamakta veya asmamakta direnen esnaflarımızla ilgili de yaptırımlarımızın mutlaka olacağını buradan belirtmek istiyorum. Bu konudaki aksaklıklara asla göz yummayacağız. Belli bölgelerde kullanımda olan İngilizce ve Arapça tarifeleri tüm ilçelerimize yayarak, turistlerin güvenilir şekilde esnafımızdan alışveriş yapmasının yolunu açacağız. Bölge turizminin kanayan yarası konusundaki dengesiz fiyat politikalarının önüne geçmek için TESOB olarak elimizden geleni yaparken, resmi kurumlardan ve özellikle ilçelerdeki esnaf teşkilatlarımızdan da destek bekliyoruz.”

“5 BİN ŞOFÖRE EĞİTİM VERDİK”

TESOB Başkanı Kara, büyük önem verdikleri Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Geliştirilmesi projesi kapsamında bugüne kadar 5 bin şoför esnafına eğitim verdiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu projeyle de şoförlük mesleğine bir standart getirilmesini, sürücülerimizin mevcut bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini sağlamayı amaçladık. Ayrıca sürücülerimizin daha kaliteli, yolcu memnuniyeti odaklı ve güvenli bir şekilde hizmet vermesi, kayıt dışı istihdamın engellenerek, şoför esnafımızla ilgili olarak güncel bir veri tabanı oluşturulmasına da bu projeyle katkı sağlamaya çalıştık. Eğitimlerimiz devam ediyor. Yaklaşık 5 bin şoför esnafımız daha önümüzdeki süre içinde eğitimlerini tamamlayacak. Önümüzdeki günlerde denetimler de başlayacak. TESOB, Emniyet ve Jandarma ekipleri, Ticari Taşıt Sürücüsü Tanıtma Kartı denetimlerini yapacak. Bu kartı taşımayanlar dolmuş, servis aracı ve taksi gibi ticari taşıtları kullanamayacak. Kullananlar ve o aracın sahibi hakkında yasal işlem başlatılacak. Servis şoförleri belediyeden güzergâh belgesini bu kart olmadan alamayacak. Bu nedenle tüm şoför esnafımızı ileride zorluk yaşamamaları için bir an önce eğitim programına katılmaya ve tanıtma kartlarını almaya çağırıyorum. Ayın Şoförü uygulamasını da başlattık. Bu uygulama kapsamında ilk ödüllerimizi de geçtiğimiz günlerde Çaykara ve Trabzon Tıp Fakültesi duraklarında şoför arkadaşlarımıza takdim ettik. Esnafımızın hem iş hem zaman kaybını önlemek amacıyla başlattığımız Mobil Sicil Uygulaması da devam ediyor. 14 Kasım 2016’da başlayan proje kapsamında, bugüne kadar yaklaşık 1300 esnafımıza ilçelerinde sicil işlemi yapıldı. Artık esnaf ve sanatkârlarımızın sicil işlemleri için Trabzon’a kadar gelmesine gerek kalmadı. Görevlilerimiz belirlenen takvim dahilinde ilçelerdeki esnaf odalarına gidiyor sicil işlemlerini zaman kaybını ortadan kaldırarak hallediyor.”

YENİ HİZMET BİNASI İÇİN DESTEK

Başkan Kara, çalışmalarında her zaman yanlarında olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vali Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e de teşekkür ederek, “Önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladığımız yeni hizmet binamız konusunda da gerekli desteği beklediğimizi belirtmek istiyorum. Trabzon esnaf ve sanatkârının adına yakışır bir hizmet binasına kavuşması konusunda desteklerine esirgemeyeceklerine inanıyorum” dedi.

“ESNAF VE SANATKAR HER ZAMAN DEVLETİNİN YANINDADIR”

Başkan Kara, sözlerini şöyle tamamladı:

“Esnaf ve sanatkârlar olarak, her zaman devletimizin, milletimizin yanında olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum. Esnaf ve sanatkârlar her zor günde olduğu gibi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da terör örgütüne karşı devletinin ve milletinin safında yer almıştır. 15 Temmuz’dan sonra ülkemizi iç ve dış güçlerin oyunlarıyla ekonomik olarak darboğaza sokmak isteyenlere karşı da her zaman üretimin ve çalışmanın gücüne inanıyoruz. Biz geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de binlerce yıllık Ahilik geleneğimize bağlı kalarak çalışmaya, üretmeye, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle esnafın elini rahatlatmak için hükümetimiz tarafından uygulamaya koyulan bazı ekonomik tedbirler ve kredi imkanları nedeniyle de teşekkür ediyoruz. Terör örgütleriyle içeride ve dışarıda mücadelenin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde İçişleri Bakanlığı gibi çok zorlu ve büyük mesai gerektiren bir görevi omuzlayan ilimizin evladı Sayın Süleyman Soylu’nun da her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Yoğun programı arasında törenimizi onurlandırması nedeniyle bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum.”

VALİ YAVUZ:  2017 YILI TURİZMDE ÇOK DAHA İYİ OLACAK

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da, turizmin Trabzon için olmazsa olmaz bir konu durumunda bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle, özellikle Körfez’den gelecek misafirlerimizle, yerli turistlerimizle, teşvik ve desteklerle inşallah 2017 yılı önceki yıllardan çok daha iyi olacak. Bu bakımdan insan kaynağı açısından eğitimli olmak gerekiyor. Bu güzel organizasyon ve eğitim çalışmasını gerçekleştiren TESOB Başkanımız ve tüm ekibine teşekkür ediyorum.”

BAKAN SOYLU’DAN PROJEYE ÖVGÜ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin güzel projeye imza attığını, Trabzon’un gençlerinin ve Türkiye’nin geleceği için büyük katkı sunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Trabzon potansiyeli olan bir şehirdir. Ticari, tarım, turizm, sanayi potansiyeli var. En önemlisi bunların hepsini besleyecek ölçüde genç ve yetenekli insan potansiyeli var. O zaman kendimize sormamız gereken soru şudur; yağ var, mısır unu var, peynir var, tava var. O zaman niçin muhlama yapmıyoruz? Türkiye ekonomisinde kendine ait önemli bir paya sahip bir şehir Trabzon. Ancak genç ve dinamik nüfusumuzu, eğitimli olsalar dahi iş piyasasıyla buluşturamıyoruz. Çünkü ya eğitimleri yeterli olmuyor, ya da aldıkları eğitim Trabzon’daki istihdam piyasasının talepleriyle birebir örtüşmüyor. Bunun sonucunda da işsizlik ve göç verme durumu problem olarak ortaya çıkıyor. Bugünkü projemiz de; tam da bu anlattığım soruna çözüm üretmek ve ortadan kaldırabilmek için, iş piyasasının beklentileriyle insanımızın ortaya koyduğu arzı birbiriyle bütünleştiren ve istihdamı en iyi noktada buluşturan bir anlayışa sahiptir. Bu kapsamda eğitim almış kardeşlerimizden bir kısmı henüz sertifikasını almadan çalışmaya başlamış durumdadır. Atılan adım doğru bir adımdır. Gidilen yol doğru bir yoldur.”

“TİCARETLE TURİZMİ İYİ NOKTAYA GETİRMEK ÇOK ÖNEMLİ”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon’un Körfez ülkeleri kaynaklı artan turizm potansiyelinin nitelikli eleman ihtiyacını daha çok ortaya çıkardığını da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yine TESOB’un şoförlere yönelik yaptığı eğitim nedeniyle esnaf odamızı ve kursa katılan şoför esnafımızı tekrar tebrik etmek istiyorum. Bu şehrin turizminin gelişmesi, yabancı misafirlerin kendini rahat ifade edebilmesi, bu işin eğitimini almış kişilerle muhatap olabilmesi, bu şehirde ticaret yapan herkes için kazançlı olacaktır. Biz, TESOB, TTSO, DOKA, Valilik, belediyeler, herkes gayret gösteriyor. Elbette sanayimizi, yaptığımız OSB’lerle ve yapacaklarımızla çok iyi noktaya getiriyoruz. Tarımı organik tarım başta olmak üzere çok iyi bir noktaya taşıyoruz. Ama bunun yanı sıra ticaretle birlikte turizmi de iyi bir noktaya getirmek de önemli.”

“TURİZMDE 2017’YE ÇOK İYİ BAŞLADIK”
Bakan Soylu, Trabzon turizminin 2017 yılına çok iyi başladığını da ifade ederek, bazı rakamları katılımcılarla paylaşırken şu ifadeleri kullandı:
“2016 yılında Trabzon’a 1 milyon 484 bin 513 yerli, 860 bin 800 yabancı turist geldi. 2016’da Trabzon’a toplam 2 milyon 345 bin 313 turist gelmiş oldu. Bu bizim doğal zenginliğimizin, tarihi zenginliğimizin, insanımızın hizmetle ortaya koyduğu bir başarıdır. Ama bu seneye nasıl başlayacağımız önemliydi. Çok kuvvetli başladık. 2016 ve 2017 Ocak ayı hava ve deniz hudut kapılarındaki yabancı turist sayılarını vermek istiyorum. 2016 Ocak ayında Trabzon’a 785 turist gelmiş. Oysa bu yıl tam tamına 3 bin 892 yabancı turist hava ve deniz hudut kapılarından giriş yaptı. Yani geçen yılın 5.5 katından fazla turist gelmiştir. Yapılan tesisleriyle, heyecanla Trabzon bu tabloyu ortaya koymaktadır. Trabzon turizm ruhunu her dakika içinde hissetmektedir. Onun için bu program önemlidir. Bir girişime herkes destek vermelidir. Bu ortak bir ruhtur ve bu ruha ait olarak Trabzon’da önemli bir süreç ortaya koyulmaktadır. Herkes elinden geleni yapmakta ve büyük gayret ortaya koymaktadır. Biz de bu ilin milletvekilleri olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu projeler, sadece maaşlı çalışacak kişiler değil, belki de ilerideki turizm yatırımcılarını yetiştirecektir. Bugün burada olmaktan ve bu çalışmanın neticesini bu pırıl pırıl genç kardeşlerimizde görmekten büyük mutluluk duydum. Özellikle genç istihdamı artırmaya yönelik eğitim projelerine öncelik vermek durumundayız. Çalışma hayatına girmesine vesile olduğumuz bir tek gencin duası bile Allah katında amellerin en güzellerin birisi olacaktır. Bu konuda sizlerin sağduyusuna ve gayretlerine inanıyor ve güveniyorum.”

BAKAN SOYLU’YA BAKIR İŞLEMELİ SİNİ
Konuşmasının ardından TESOB Başkanı Metin Kara, İçişleri bakanı Süleyman Soylu’ya üzerinde tuğra ve Türk bayrağı bulunan, el işçiliğiyle yapılan bakır işlemeli bir sini hediye etti.

PLAKET VE SERTİFİKALAR DAĞITILDI
Törende daha sonra Bakan Soylu ve protokol üyeleri tarafından projeye katkı sunan turizm tesisleri ve eğitmenlere plaketleri, kursiyerlere ise sertifikaları verildi. Tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

“TURİSTİ KAZANAN GELECEĞİ KAZANIR PROJESİNE 40 GENÇ KATILDI”
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından uygulanan Turisti Kazanan Geleceği Kazanır projesi, 1 Mart 2016 tarihinde başladı. 12 ay süreli projenin bütçesi 251 bin Euro olarak kabul edildi.

Projenin genel amacı Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Trabzon ilinde turizm sektöründe görev yapan nitelikli personel sayısını arttırarak, turizm sektörünün bölgedeki kalitesini yükseltmek ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ni turizm bölgesi haline getirmek genç istihdamını destekleyerek genç işsizlik oranını yüzde 1 oranında azaltmak, üniversite ile işverenler arasında güçlü bir bağlantının oluşturulmasını sağlayarak gençlerin okuldan işe geçişini kolaylaştırmak ve kursiyerleri istihdam ederek iş hayatındaki devamlılıklarını sağlamaktır.

Proje kapsamında alınan 160 başvuru arasından; 15-29 yaşları arasında, öncelikli olarak turizm ve otelcilik ile ilgili üniversite, lise ve dengi okullardan mezun veya otel ve konaklama merkezlerinde iş tecrübesine sahip olup, işsiz olan 20 erkek ve 20 kadın olmak üzere toplam 40 kursiyer mülakat sonucu belirlendi. Kursiyerlerin 25’i ön büro, 15’i servis eğitim grubu olarak 2 farklı sınıfa ayrıldı. Ön büro eğitim grubuna 632 saat mesleki, 120 saat İngilizce eğitimi verildi. Servis eğitim grubundaki kursiyerlere de 288 saat mesleki, yine 120 saat İngilizce eğitimi uygulandı. Bu eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı müfredatla gerçekleştirildi.
Her iki eğitim grubundaki kursiyerlere; 48 saat süreli genel beceri eğitimi, 24 saat süreli rehberlik ve danışmanlık eğitimi verildi ve kursiyerler 1 ay boyunca Trabzon’daki otel ve konaklama merkezlerimizde staj programına tabi tutuldu.

Otel ve konaklama merkezlerinin sahiplerine, çalışanlarına, müdürlerine, şeflerine, personellerine yönelik 26 Aralık 2016 – 07 Ocak 2017 tarihleri arasında Girişimcilik ve İnovasyon, Stres Yönetimi, Yönetimde ve Liderlikte Etkinlik, Zaman Yönetimi, İletişim Becerileri, Toplantı Yönetimi, Takım Çalışması, Yöneticilik ve Liderlik konularında eğitimler verildi.Eğitim sonunda Trabzon’da faaliyet gösteren otel ve konaklama merkezleri yetkilileri ile proje faaliyetlerinin izlenmesi ve tanışma amaçlı gala yemeği düzenlendi.

Proje kapsamında kursiyerlerin almış oldukları eğitimler Halk Eğitim Modülü’ne uygun eğitimler olduğu için eğitimleri tamamlayan kursiyerler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazandı.40 kursiyer arasında yapılan sınavda başarılı olan 22 kursiyer, 14 Ocak 2017 – 11 Şubat 2017 tarihleri arasında Malta’da karma sınıflarda İngilizce yabancı dil eğitimi aldı.